top of page
Student in Library

ZELFSTUDIE

Wil je graag via zelfstudie Nederlands leren?

Mooi!

Wist je dat wij je kunnen ondersteunen met af en toe een privéles en een pakket lesmateriaal A0 tot B2?

Contacteer ons voor meer informatie.

NEDERLANDS

Hoe snel kan ik Nederlands leren?

Per niveau moet je rekenen op een aantal studie-uren.  Dus A1 én A2 = 80+160 uur. 

A1 – 80 uur      A2 – 120 uur      B1 – 160 uur      B2 – 240 uur      C1 – 320 uur

Als je zelf twee keer zoveel studeert als dat je tijd in de les doorbrengt, kun je dus een heel groot verschil maken in snelheid. De snelste studenten hebben B2 gehaald in 18 weken voltijdse cursus en vorig jaar heeft er eentje het bijna volledig op zelfstudie gehaald, ondersteund door ons en met een waanzinnige zelfdiscipline tijdens de eerste lockdown (en uuuuuren tv kijken in het Nederlands).

 

De belangrijkste factor in het bepalen van je niveau is je woordenschat, maar die slorpt tegelijkertijd ook de meeste tijd op én is mits zelfdiscipline zeer goed op je eentje te studeren. De belangrijkste factor in het bepalen van hoe snel jij een nieuwe taal zal leren, is dus je agenda. Hoeveel uren per week of per dag kun je aan je Nederlands spenderen?

Hoeveel kost het om Nederlands te leren?

Hoe minder zelfdiscipline je hebt, hoe vaker je een taaltrainer nodig zal hebben en hoe meer je cursus uiteindelijk zal kosten. 

En er is in elk geval heel wat gratis materiaal online te vinden waarmee je redelijk vlot door de niveaus A1 en A2 kan geraken en zelfs verder, mits je tijd maakt om ermee bezig te zijn natuurlijk. 

Als je er eerst zelf voor zorgt dat je heel veel begrijpt, dan kun je daarna enorm snel vorderingen maken op het vlak van spreken en schrijven tijdens een cursus.

Dus neem je agenda erbij en plan zo veel mogelijk werkmomenten in.

Oefenen.nl is een goede website voor woordenschat en luisteroefeningen voor beginners

https://oefenen.nl/programmas/taalklas-nl-1/ > woordenschat A1

https://oefenen.nl/programmas/station-nederlands-1/ > luisteren, woordenschat, grammatica A1

https://oefenen.nl/programmas/taalklas-nl-2/ > woordenschat A2

https://oefenen.nl/programmas/station-nederlands-2/ > luisteren, woordenschat, grammatica A1

 

LyricsTraining oefent je luistervaardigheid en laat je kennismaken met Nederlandstalige muziek

Leuk om dagelijks in te plannen vanaf het begin: de gratis app LyricsTraining, elke dag een paar liedjes om je luistervaardigheid te trainen en de Nederlandstalige muziek te ontdekken.

https://lyricstraining.com/app?nr=1&~channel=web&~feature=redirect&~campaign=none&ref=https%3A%2F%2Flyricstraining.com%2F

 

Duolingo is een schat aan woordenschat

En dan is er ook www.duolingo.com maar daarvoor zal ze Nederlands via het Engels moeten leren omdat die nog geen Nederlands direct uit het Frans hebben. Als haar niveau Engels behoorlijk is, dan lukt dat wel. Duolingo is een gigantische voorraad woordenschat.

 

TV kijken, leuk én leerrijk

En dan is er nog tv kijken: gratis, leuk en zéér leerrijk. Ondertitels opzetten in je eigen taal of in het Nederlands en uuuuuuuren tv kijken. 

www.npo.nl www.vtmgo.be www.vrtnu.be www.goplay.be  www.schooltv.nl 

En voor wie een Netflixabonnement heeft

Tytgat Choclat

Undercover

Beau Séjour

Verliefd op Ibiza

Bankier van het Verzet

Spijt

Mannenharten

Gevoel voor Tumor

De Ridder

Eigen kweek

In Vlaamse Velden

Tabula Rasa

De Twaalf

Wat mannen willen

Allez, Eddy

Marsman

Overschrijven en luidop lezen, klassiek maar oerdegelijk

Een taal heeft niet alleen een klank en een melodie maar ook een beeld. Eender welke tekst overschrijven met de hand, zal je geheugen helpen om het beeld vast te leggen en ondertussen herhaal je ook rustig en grondig alle woordenschat en grammaticale structuren.

Niet ideaal voor beginners maar zeker vanaf een niveau A2 een aanrader.

En hetzelfde geldt voor luidop lezen: een grondige en klassieke training maar minder geschikt voor beginners. Hiemee start je best zodra je weet dat je uitspraak behoorlijk goed zit. Voor hulp bij de (Vlaamse) uitspraak is er trouwens ook een handige gratis app: UITSPREKEND.

Teksten om over te schrijven en voor te lezen vind je overal: op internet, in tijdschriften en kranten, zelfs de tekst op verpakkingen kan daarvoor dienen. 

Nedbox

Nedbox is een website die perfect is om van een laag niveau A2 naar een hoog niveau A2 te evolueren. Honderden gratis oefeningen, zeker een aanrader.


 

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page